Tip na hru: Plague tale

Původně jsem chtěl psát o Plague tale: Requiem, protože je právě ve slevě, ale přišlo mi zbytečné začínat od druhého dílu, jelikož někdo tuhle malou sérií nemusí znát nebo nehrál první díl. Rozhodl jsem se vám něco říct o prvním díle, tedy o Plague tale: Innocence a dát vám menší tip na novou hru.

Plague tale: Innocence

Příběh se odehrává ve středovéké Francií a je o dvou mladých sourozencích. Amicia a Hugo. Těm se ze dne na den změnil život, když jejich rodinu i přátelé zabila inkvizice a zničila tak i jejich domov. Oba se vydávají na útěk, který však nebude snadný, jelikož v tu dobu je země zaplavená morovou nákazou. Hugo trpí záhadnou nemoci. Tu u nich doma zkoumala jejich matka a snažila se přijít na to, o jakou nemoc jde a jak jí vyléčit. Amicia musí pokračovat v cestě k vyléčení jejího mladšího bratra. To jim neulehčí ani morem nakažené krysy, které jsou v každém rohu a čekají, až se budou moct pokusit zbavit svého neukojitelného hladu. Vydejte se na nebezpečnou cestu. Pomozte Amicii zachránit jejicho bratra od tajúplné nemoci. Vyhněte se inkvizici i krysám nebo krysy vyuzijte, jako zbraň proti lidským nepřátelům. Je snad inkvizice, mor, krysy a Hugova nemoc pouhá náhoda nebo má vše nějakou souvislost ? Je na vás, aby jste tohle tajemství odhalili.

Plague tale je AA titul vytvořený Asobo Studio, které vydává Focus Entertainment. Hry odehrávající se ve středověku není mnoho a proto jsem rád, že se Focus na tahle témata více zaměřuje. Středověk je zde ztvárněn opravdu skvěle. Model hradů, zámků, menší města nebo vesnice jsou přímo úžasné a vždy se nemohu vynadívat. Mám totiž pocit, že se jedná o skutečné místo, ve kterém právě stojím. Co je jedinečné na této hře je, že si nehraje na typicky středověk plný filtrů, jak to známe třeba z filmů, ale dočkáte se u barevnějšiho prostředí. Vše bude působit reálnějším dojmem. Každá barva znázorňuje náladu a situaci v příběhu. Pokud nehrozí žádné nebezpečí, uvidíte slunce, barevné stromy, krásnou trávu. Avšak pokud narazíte na krysy a vojáky, oblast hned pohltí temné barvy, zem bude plná mrtvol, krve a špíny. Hra tedy krásně střídá tempo, kdy se 5 minut nic neděle a vy si tak užíváte oddych plný dialogů, dobré nálady a Amicia s Hugem prohlubují svůj vztah. Než se začnete nudit, dostane se na řadu akce plná děje a adrenalinu. Příběh je výborný. Je plný emocí, hnusu, je také dost depresivní a opravdu temný. Má hezky napsané postavy, ke kterým si uděláte vztah. Co však může být pro někoho problém je jeho délka. Příběh vám zabere asi 6 hodin, ale jde opravdu o kvalitně strávený čas.

Plague tale je příběhovou hrou se steatlh prvky a špetkem horrorového nádechu.

Stealth je ve hře důležitý, ale není tak propracovaný, aby se jednalo o plnohodnotnou stealth hru. Herní mechaniky jsou dost jednoduché a na začátku se vám můžou zdát až moc plytké, to se však změní postupem hry, kde se Amicia dostane k lepším věcem a hra začne být o něco komplexnější a nebude se jednat o jednoduchou plíživou hru, ale budete muset občas trochu zapřemýšlet, jak v dané oblasti postupovat. Amicia má u sebe prak, což je její hlavní a vlastně i jedinou zbraní. Ten si budete moct vylepšovat. K tomu budete potřebovat různé součástky, které se nachází po lokaci. Průzkum je nutný a je jeden z nejdůležitějších věci ve hře. Také narazíte na parťáky a ti vám pomou usnadnit průchod hrou. Využít je můžete třeba na otevírání zámků a na zabíjení nepřátel. K likvidaci budete využívat i krysy. Ty můžete nalákat na lidské protivníky a můžu zaručit, že vás nikdy neomrzí, když krysy začnou požírat jejich těla. Ještě ke stealthu. Amicia není žádný bojovník a proti vojákům nic nezmůže. K její smrti stačí jedna rána. Proto jsou její přednosti v plížení, schovávání se v trávě a využívání různých alchymistických věciček na odlákání pozornosti.

Hra dost připomíná hry, jako The last of us, God of war 2018 nebo film Logan.

Pokud znáte tato díla a líbí se vám, je možné, že si oblíbíte i Plague tale.

Je také dost koridorová a nečekejte velké oblasti, ve kterých si můžete hrát. Můžete se sice vydat trochu jinou cestou vašeho postupu, ale furt se jedná o dost lineární hru.

Musím také říct něco o dabingu. Ten je dost povedený a snad v žádné jiné hře neuslyšíte tak skvěle zpracovaný šepot.

Charlotte McBurney, představitelka Amicia, byla díky druhému dílu nominovaná, za nejlepší herecký výkon. Osobně se úplně nedivím, ovšem já musím vyzdvihnout Logan Hannan (Hugo) On v mladém věku předvedl neuvěřitelný výkon, který vylepšil ještě ve druhém díle, kde je jeho postava skvěle napsaná a hru si ukradl pro sebe.

Pokud vás tato hra zaujala, ale chcete si hru vyzkoušet dříve, než ji koupíte, na PS store si můžete stáhnout demo verzi. Ta vám toho tolik neukáže, jelikož se odehrává v první kapitole. Vyzkoušíte si něco málo ze steatlhu, uvidíte, jak funguje střídavé tempo hry a především okusite realisticky špinavou i veselou atmosféru středověku.

Hra vyšla pro PS4, ale obsahuje i zdarma PS5 upgrade, který vylepšuje grafiku, má rychlejší načítání a haptickou odezvu.

Pokud se vám hra bude líbit, určitě vám doporučím i druhý díl, který je ještě lepší a tentokrát i mnohem délší (17 hodin). Herní mechaniky jsou o něco propracovanější a zábavnější, můžete ji hrát více způsoby a lokace jsou otevřenější. Graficky se hra přibližuje k AAA produkci. Ačkoli se jedná o druhý díl, stále máte co objevovat, mysterióznost se nevytratila a vy se tak můžete těšit na další děsivá tajemství.

Amicia už si vše nenechá líbit a naučila se bránit. Nepřátelům umí jednu ubalit, neumírá na jednu ránu a dostanete kuš, což je její nová a dost účiná zbraň. Hra je o něco akčnější, adrenalinovější. Vedlejší postavy jsou o něco lépe napsané a příběh zase o něco depresivnější.

Druhý díl je podle mého názoru ještě lepší.

Důležité zmínit, že oba díly obsahují cz titulky.

Snad vás můj herní tip zaujal a bude se vám Plague tale série líbit. Užívejte víkend.

Přejít nahoru