Boj za svobodu v kooperaci Helldivers 2, jak to vidí Banda

Jistě jste si už stihli povšimnout, že herním světem se skloňuje ze všech stran jméno nové kooperatívní střílečky Helldivers II, protože kdo by nechtěl bojovat za svobodu v nepřátelské galaxii? A ani my nemůžeme být pozadu a tak jsme si tuhle úžasnou hru z pohledu třetí osoby zahráli a shrnuli jsme za nás naše pocity a dojmy.

Míša a její překvapení v podobě odpudivého hmyzu

Hra vás přivítá akční cutscénou, po které jste vhozeni do tutorialu. Tutorial za to určitě stojí, po jeho úspěšném dokončení vás dokonce čeká malý ohňostroj, a samozřejmě i trofej. Po výběru jména vaší vesmírné lodě (je super, že si ji můžete pojmenovat!) se octnete v lobby, kde si můžete upravit svou výbavu, vzhled anebo rovnou pozvat kamarády do mise.  Hra nabízí menší i větší vedlejší úkoly, za které získáváte odměny. Vše je moc hezky graficky zpracováno a jako fanoušek hudby musím pochválit i soundtrack. Samotný combat systém je moc dobře propracovaný, hodně akční a různorodý. X druhů zbraní a výbušnin udělá z vaší záchranné mise ještě lepší zážitek. Neurazí ani tzv. Stratagems, kterými si můžete například po úspěšné mini hře (zmáčknutí šipek ve správném pořadí) spawnout třeba plamenomet, zavolat o pomoc anebo na nepřátele seslat hněv z nebes pomocí Napalmu. Enemies v podobě odpudivého hmyzu mile překvapili. Díky crossplayi si můžete zahrát i s kamarády z PC a pustit se tak do záchrany planety Super Earth s parťákem, kterému byste v tomhle nechutnými mimozemšťany zamořeném vesmíru svěřili i život. 

Zpočátku mi hra mírně připomínala Aliens: Fireteam Elite, nejvíc asi kvůli již zmíněnému hernímu lobby. Musela jsem si trochu poupravit citlivost, jelikož na můj vkus se kurzor pohyboval až moc svižně. Servery jedou parádně (zatím) a celkově nemám hře co vytknout. 

Tommy a jeho herní chvilky

Pokud vás první díl Helldivers minul stejně jako mě, tak druhý díl by vás už mohl zaujmout, protože vychytal mnoho chyb.
Hlavní změnou oproti prvnímu dílu je změna pohledu, nyní máte pohled z třetí osoby, případně si můžete dát při míření zbraní pohled i z první. Hra je díky této změně akčnější a nabírá na temnější atmosféře, což dodává pocit nejistoty, kde na vás co vyskočí.

Hra jako taková už z úvodní cutscény připomíná filmovou sérii Hvězdná Pěchota, kde také válčíte proti přerostlým broukům. Hra je koncipována především na hraní s ostatními hráči v partě, kde můžete být celkem čtyři, ale nechá se hrát i sólo, avšak to přináší některé omezení. Příkladem může být, že neotevřete některé úkryty se zásobami.
Na druhou stranu se zásobami budete mít k dispozici spoustu hraček, které vás v boji zaručeně podpoří a na těžších úrovních jsou už nutností.

Dáda a jeho přirovnání k Hvězdné pěchotě

Ten kdo zná Hvězdnou pěchotu, ten se tu neztratí. Jednoduše řečeno patříte mezi Helldivery, kteří cestují ve vesmírných křižnících  a čistíte planety od nepřátel demokracie. 
Začínáte vždy na lodi, kde si vyberete planetu kterou chcete osvobodit a misi kterou musí splnit. Zvolíte si vybavení a stratagemy které vám to usnadní a pomůžou zabít stovky brouků a sem tam i nějakého kamaráda (samozřejmě omylem). 
Pak si vybere místo kde chcete přistát, na něj vás vystřelí v kapsli z lodi. Před dopadem jde kapsle i ovládat, párkrát nám to pomohlo, když spadnete přímo na nějakého odporného brouka. 
Každá mise je plná akce a skřeků ze stran brouků. Na pomoc si přivoláte již zmíněné stratagemy. Jednoduše podrzite L1 a pomocí šipek vyťukáte kombinaci kterou potřebuje, tak stejně to platí pro munici, oživení kamaráda i lepší zbraň. 
Stratagemu je ve hře opravdu hodně a lze je zakoupit na lodi, od orbitálních paprsku přes různé nálety – napalm, kobercovka apod., lepší zbraně nebo pro mě zatím oblíbenou automatickou otočnou turretu. 

Ve hře je friendly fire, stačí tři zbloudilé kulky, stát poblíž náletu který jste zavolali, nebo turreta která začne kropit brouky bez ohledu na vás nebo vaše parťáky.
Během mise můžete prozkoumat planetu a dělat vedlejší úkoly za které máte samozřejmě větší odměnu a najít nějaký ten materiál na vylepšení lodi. 
Po splnění hlavní mise se musíte dostat na pozici, kde si přivoláte odvoz a místo bránit dvě minuty než přiletí. 

Hra je hodně o kooperaci, samozřejmě můžete hrát sami nebo s náhodnými hráči, ale nic se nevyrovná tomu hrát to s kamarády. 

Helldiver 2 se stala hrou, která po dlouhé době zaujala všechny adminy naší malé komunity a vřele ji doporučujeme všem, kteří milují kooperativní střílečky s přáteli.

Redakce PlayStation Bandy velice děkuje PlayStation CZ za kód a možnost si vyzkoušet jak úžasnou srandu si společně můžeme zažít.

Oficiální informace o hře naleznete zde: https://www.playstation.com/cs-cz/games/helldivers-2/


Přejít nahoru