Chystá se The Sinking City 2

Pokud si vzpomínáte, Frogwares v roce 2021 kvůli válce na Ukrajině pozastavili svůj velký neoznámený projekt. Museli tak vymyslet alternativu a zaměřit se na něco mnohem menšího. Vznikla tak reimaginace Sherlock Holmes: The Awakened. Nyní díky prezentaci Xbox Partner Preview víme, že se pracuje na Sinking City 2.

Podobně jako u Remedy s jejím Alan Wake 2, i u Frogwares se rozhodli u pokračování pozměnit hratelnost a z klasické komornější hororové detektivky se můžeme těšit na akčnější survival horor. Více se zaměříte na průzkum. Omezený bude jak váš inventář, tak i zásoby. Spolehnout se máme na střelné a chladné zbraně. Dočkáme se i semi-open worldu. Ačkoli má být hra akčnější, stále zde bude prostor pro detektivní pasáže. Ty ovšem nemají být hlavním prvkem hry a slouží spíše jako vedlejší činnost pro získání příběhových informací. Místo toho se více zaměří na hádanky.

Jak příběh, tak hlavní hrdina mají být úplně noví. Charles Reed se tedy už objevit nemá, což není vzhledem ke všem koncům prvního dílu moc velké překvapení, jelikož dost jasně ukazují zakončení jeho příběhu. Podle mé teorie by se pokračování teoreticky dalo navázat maximálně pouze na jeden konec, což se naštěstí nestalo. Tvůrci totiž vůbec nechtěli na nic navazovat, aby tak mohl být každý konec ten skutečný a nekazili tak zážitek hráčům a v ničem je neomezovali. Také nechtěli nutnou znalost prvního dílu. Ačkoli se informace o zápletce zatím tají, víme, že se podíváme do Arkhamu ve Spojených státech 20. století.

Bez větších podrobností si stále můžeme představit, o čem druhý díl může být. Vzhledem k vydanému traileru víme, že se setkáme s rasou Hlubinní nebo alespoň by to měli být oni. To jsou ty humanoidní rybí tlamy. S nimi jsme se mohli „setkat“ už v prvním díle, respektive jsme v jedné části příběhu mohli slyšet o jejich aktivitě, kdy vlastně kvůli dohodě si berou lidské ženy, aby s nimi mohli mít dítě a postupně tak budují armádu rybí rasy. Druhý díl by tak mohl prozkoumat tuto část nebezpečí, kdy v pozadí může číhat buď samotný Cthulhu nebo něco originálnějšího, co jsme ve hrách ještě neviděli, jako jejich otec Dagon nebo matka Hydra. Tohle trio totiž Hlubinní uctívají.

Stejně jako u Sherlock Holmes: The Awakened tvůrci žádají o pomoc fanoušků pomocí Kickstarteru. Díky podpoře bude mít Frogwares možnost rozšířit titul. Finanční podpora má zajistit hru bez kompromisů a budou moci vytvořit například performance capture pro hlavní postavu, nové souboje s bossem nebo nový ukazatel příčetnosti. Kampaň by měla odstartovat brzy.

Sinking City 2 má vyjít příští rok na Playstation 5, PC a Xbox Series.
Hra by se měla dočkat opět české lokalizace.

Ačkoli se na pokračování neskutečně těším a z oznámení jsem opravdu nadšený, tak se zároveň bojím o akční pasáže. Ty byly v případě prvního dílu nejslabším článkem. Střelba byla totiž velmi krkolomná. Byla sice možnost si pro akci vybrat nejlehčí obtížnost, ale stále šlo cítit špatný balanc. I když jsem šetřil munici a akci se snažil vyhnout, stále jsem měl problémy a to především ke konci hry. V Sherlock Holmes: Chapter One byly akční pasáže ještě o něco lehčí, kdy se při zaměření zpomalil čas a střílet jsme měli na vyznačené body. To mi však k chuti moc nepřišlo. V The Awakened se tvůrci raději přestřelkám úplně vyhli. Máme být však ujištěni, že akčním pasážím dají značnou pozornost.

Reakce na trailer

Trailer plný atmosféry a totálního šílenství. Ukázal na jaké lokace se zřejmě podíváme a jací nepřátelé nám budou stát v cestě. Ukázka je pouze CGI cinematic trailer, což mi vůbec nevadí a vlastně jsem více ze hry asi ani neočekával kvůli teprve rozjíždějícímu kickstarteru, kdy se hra bude ještě dodělávat. Jedním z možných herních prvků může být zasekávání zbraně, protože i když hlavní postava měla v revolveru čtyři náboje, tak po dvou výstřelech přestala zbraň fungovat což postavu naštvalo a překvapilo zároveň. Tudíž je možné, že se budeme muset starat i o chod zbraně, jako ve Far Cry 2 nebo Metro: Exodus. Hlubiní jsou dle Lovecraftova loru nesmrtelní, ale fyzicky je zranit můžeme. Je tedy otázkou, jestli si tvůrci tento prvek trochu upraví kvůli hratelnosti nebo se budou držet pravidel. Rybáky bychom tedy mohli jen omráčit stejně jako Shibito ze série Siren, ale kdo ví, jak to tedy bude. Na konci traileru se ukáže v pozadí opět nějaké obří monstrum. Doufám, že se nebude opět jednat o Cthulhu. I když první díl byl o dceři tohoto nejznámějšího Lovecraftova monstra, budu rád za změnu, jelikož je ho už všude moc. Dal bych přednost Hydře než Dagonovi, které Hlubinní uctívají. Díky tomu bychom dostali velké a tajuplné smrtící zlo a zároveň by se jednalo o něco úplně jiného, než jsme zvyklí. Snad se tvůrcům podaří vybrat dost peněz, abychom dostali verzi bez zbytečného ořezaného obsahu. Lovecraftovských her je málo a těch dobrých je ještě méně. Budu držet palce a těšit se na příští rok. 🙂


Přejít nahoru