Stellar Blade – souhrn informací

Stellar Blade je za dveřmi a velmi kladné recenze, od kterých hra dostává minimálně 8/10, jsou už dávno venku. Vývojáři s reklamní kampaní opravdu sešetřili a cpali do nás jedno video za druhým s hromadou dalších informací. Mohlo se stát, že vám něco uniklo nebo si chcete pouze připomenout, co všechno o hře víme. Připravil jsem pro vás souhrn toho nejdůležitějšího a nejzajímavějšího, co dosud vyšlo.

V roce 2019 oznámilo korejské studio SHIFT-UP Project Eve, která poběží na Unreal Engine 4 a byla plánována pro PlayStation 4 a Xbox One. V září roku 2022 vyšel příběhový trailer odhalující skutečné jméno hry: Stellar Blade. Nakonec se jedná o exkluzivitu pro PlayStation 5, kdy vývoj financuje Sony.Hra měla být původně mnohem menší a kratší. Sony však poskytla své nástroje vývojářům, hru propagovala, testovala a měla na starost i lokalizaci. SHIFT-UP tak měl možnost se soustředit pouze na hru, která je nakonec mnohem ambicióznější než její předchozí chudší verze.

Příběh

Zdecimované lidstvo odešlo do kolonií ve vesmíru poté, co mocní tvorové zpustošili Zemi. Budoucnost lidstva je tak ohrožená. Tvorové, kteří mají vše na svědomí, se nazývají Naytiby. S nimi se utká členka 7. výsadkové jednotky EVE, aby zachránila lidstvo před smrtící hrozbou. Jak EVE skládá dohromady tajemství minulosti v ruinách lidské civilizace a bojuje s Naytiby, odhaluje, že není vše tak, jak se zdá.

EVE

EVE pochází z mimozemské kolonie, kde se skrývá lidská civilizace. Při operaci pro znovuzískání Země byla její jednotka přepadena a rozprášena. Důvodem přežití EVY byl sběrač jménem Adam, který ji zavedl do Xionu, posledního zbývajícího města na Zemi. Díky Adamovi a inženýrce Lily se EVE rozhodla pokračovat ve své misi. Obyvatelé Xionu, kteří přežili, EVE nazývají „Andělem“. Při průzkumu Země s bojem s Naytiby postupně odhaluje, že je zde mnohem větší nebezpečí, než doposud čelí, kdy zároveň její hodnoty a vše, čemu věřila, budou zpochybněny.

Hratelnost

Stellar Blade má zabrat asi 25 hodin, ale pro kompletní průchod si připravte volných 30 až 50 hodin. K tomu vám pomohou i vedlejší úkoly. Hra je dosti inspirovaná Nier: Automata, ale také Bayonetta, God of War, Sekiro nebo Star Wars: Fallen Order. Dočkáte se bossů, kteří jsou pro Stellar Blade klíčoví a každý z nich má svůj jedinečný vzorec chování. Pohybovat se budete v polootevřeném světě.

Jedná se o Hack and Slash adventuru, takže komba, úskoky, úhybné manévry a naučit se vykrývat nepřátelské útoky je velice důležité. Útoky budete moci rozvíjet.

Základní útoky:
Rychlé a těžké útoky pomocí jednoruční čepele Blood Edge.

Beta dovednosti:
Beta energie se nabíjí útoky na nepřátele (elektrické meče způsobující větší poškození). Beta dovednosti vylepšíte ve stromu dovedností.

Útok na dálku:
Ty vám pomohou způsobit velké poškození na slabém místě, které musíte odhalit pomocí narušení rovnováhy nepřítele. Jedná se o střelné zbraně.

Schopnost Burst:
Ta se nabíjí po úspěšném dokonalém vyhnutí nebo odražení. Silný speciální útok.

EVA bude mít 20 až 30 kostýmů. Nalézt budete moct i ty vzácné. Díky sbírání materiálu lze kostým i navrhovat. Oblečky mají i Lily a Adam.

Krása hlavní postavy

Zatímco obličej byl vytvořen ve studiu, tak tělo pro EVE bylo vytvořené podle korejské modelky Shin Jae-eun, protože se skvěle hodí pro postavu, pro kterou usilovali. Vývojáři se snažili vymyslet hrdinku s nejpřitažlivějším tělem, i když sami říkají, že definice krásy je pro každého jiná.

Režimy zobrazení.

– Režimy zobrazení budou tři:

– Performance pro stabilních 60 fps.

– Resolution pro 4K obraz.

– Balanced má za úkol udělat kompromis pro oba režimy.

Oblečky

Sexy hrdinka a kosmetické oblečky jsou důležitou součástí Stellar Blade, včetně vzhledu samotné hlavní postavy. Kostýmy však nebudou pouze z estetického hlediska, ale mohou mít vliv i na obtížnost hry. Skin Suit je definicí něco za něco. Tento oblek odhaluje opravdu dost a hráči si tak EVE mohou detailněji prohlédnout, ale za cenu toho, že v souboji snadno umřou, jelikož Skin Suit nemá žádné ochranné brnění.

Možné pokračování Stellar Blade a New Game +

Už 26 dubna bude vycházet exkluzivita pro Playstation 5 Stellar Blade od korejský vývojářů Shift Up. Tento akční hack and slash totul s prvky Sekira si můžete vyzkoušet díky demoverzi.Režisér a ředitel studia Shift Up, Hyung-Tae Kim, poskytl rozhovor pro korejský herní web, ve kterém zmínil, že v případě úspěchu hry Stellar Blade by měl zájem rozšířit tento vesmír. To zní určitě dobře, ovšem i při úspěchu bychom si na další možný díl stále museli nějakou dobu počkat.

Na co však dlouho čekat nemusíme, je aktualizace, která do hry přinese velice populární režim New Game +, který vám umožní si hru od začátku užít s vaším veškerým vylepšeným vybavením. Ale jak tento režim bude fungovat u obtížnosti Hard, kterou si pro první průchod hrou nemůžete vybrat?

Když poprvé spustíte Stellar Blade, máte možnost si vybrat pouze ze dvou obtížností: Easy a Normal. Teprve až po dokončení hry se odemkne obtížnost Hard, na kterou můžete rovnou přejít v režimu New Game +. Hru tak nemusíte hrát dvakrát, abyste si užili těžší obtížnost s vylepšeným vybavením. AKTUALIZACE – Stellar Blade již obdržel režim New Game + a rozšířen byl i šatník hlavní hrdinky EVE.

Kdo přišel s demoverzí a jak bylo úspěšné? 

Asi nejužitečnější informace pro hráče je vydání hratelné demoverze. Té jsme se dočkali díky režisérovi Stellar Blade a řediteli studia Shift Up Kim Hyung Tae.

Připravit demo bral jako povinnost, jelikož moc korejských her pro konzole nevychází. Z videa nikdo nemůže posoudit, jak se titul bude skutečně hrát. Krátká hratelná ukázka se skládá pouze z úvodu hry a měla ukázat, jak vše skutečně funguje, ale ani zde jste nezjistili, co hra skutečně nabízí. Kim Hyung Tae dodává, že plná hra bude mít mnohem větší hloubku a rozmanitost.

Jak bylo demo úspěšné?

A jak se již ukázalo, vydání této krátké ochutnávky byl opravdu skvělý nápad. Podle informací od analytické společnosti Ampere Analysis demo dohrálo 690 000 hráčů, což překonává i demo Final Fantasy: Rebirth, které si zahrálo 380 000 lidí. Nejedná se však o oficiální statistiku, kterou by potvrdilo samotné studio Shift Up. Čím se však vývojáři pochlubili, je, že někteří hráči dohráli demo více než 50x, čemuž se já osobně nedivím, protože i my v Playstation Bandě máme hráče, který v demu nechal 30 hodin.I já jsem se nemohl hry nabažit a kdyby neexistovala možnost, že si neznechutím úvod hry nebo bych mohl filmové sekvence přeskakovat, určitě bych hru dohrál minimálně 10x a ne pouze 3x nebo 4x. A to nepíšu ani o bonusové verzi, ve které bojujeme s bossem pořád dokola a kde jsem také strávil hromadu času. Nebude tedy překvapivé, když někteří hráči zítra nastoupí do Stellar Blade jako profesionálové, tedy alespoň do určité části hry.

Stellar Blade dostal krátký animovaný komiks. Hra bude bez cenzury.

Komiks ukazuje výcvik EVE, kterou zaučuje její velitelka a zřejmě i kamarádka Tachy. Kromě souboje se rozebírá i vztah těchto dvou postav, které spolu zároveň probírají hluboká a děsivá témata, jako získat planetu Zemi zpět a možné dopady a ztráty na životech. Komiks je i takovou menší reklamou upozorňující na brzké vydání, jelikož v něm Tachy říká, že 7. výsadkový protokol byl aktivován, což znamená, že se brzy vydáme na naši planetu. Určitě stojí za to si ho přečíst, protože vám krásně doplní hru. Třešničkou na dortu je, že je v češtině. Ovšem hra s českými titulky oznámena není.

Komiks si můžete přečíst zde:

https://stellarblade-comic.com/

Bez cenzury!

Jak také víme, tak cenzura ve hrách není nijak překvapivá. O Stellar Blade je známo, že se s ženskými křivkami a většími hrudníky úplně netají. Spousta hráčů se tak obávala, že i zde by mohly přijít úpravy. Vývojáři však potvrdili, že hra vyjde tak, jak ji prezentovali, tedy bez žádné cenzury a to ve všech zemích.

Stellar Blade vyjde už zítra 26. dubna 2024 exkluzivně pro Playstation 5.


Přejít nahoru