Souhrn informací: Alone in the Dark

Je to konečně tady. Již zítra má vyjít Alone in the Dark, můj velice očekávaný titul, který nechal zrodit žánr survival horor, i když ani on nebyl úplně první v tomhle odvětví. Alone in the Dark byl 2x odložen. Jeho původní vydání spadalo na 25. října 2023. Ale kvůli nabitému říjnovému programu, který byl narvaný hromadou titulů se tvůrci rozhodli hru odložit na 16. leden. Nové datum však také nevyšlo a bylo opět přesunuto na tento měsíc, tedy 20. březen. Důvodem byly vánoční svátky a možné stresové období. Březen by měl být tak ideálním časem, aby si tvůrci odpočinuli a zároveň v klidu vše stihli bez časového nátlaku.Novou verzi mají na starosti vývojáři z Pieces Interactive.

Vývojáři

Společnost Pieces Interactive vydala od roku 2007 více než deset titulů pro PC, konzole a mobilní zařízení. Vytvořili jak vlastní hry, jako Puzzlegeddon, Fret Nice, Leviathan Warships, Robo Surf a Kill to Collect, tak i tituly na zakázku, jako jsou Magicka 2 a několik DLC pro Magicka. Mezi jejich klienty patří Paradox Interactive, Koei Tecmo, Arrowhead Game Studios, Koch Media a RaceRoom Entertainment.

V roce 2017 byla společnost Pieces Interactive po spolupráci na rozšíření hry Titan Quest: Ragnarök pro hru Titan Quest koupena společností Embracer Group.

Příběh

Děj hry Alone in the Dark se odehrává v gotickém prostředí amerického Jihu ve 30. letech 20. století. Emily Hartwoodová se za pomoci soukromého detektiva Edwarda Carnbyho vydává do sídla Derceto, léčebny pro duševně choré, poté, co zjistí, že její strýc Jeremy zmizel. Narazí zde na podivné obyvatele, portály do nočních můr, nebezpečné příšery a spiknutí sílícího zla a jeho následovníků.

Remake nebo Reimaginace?

Ačkoli spousta herních novinářů o hře píše a mluví jako o remaku, ve skutečnosti tomu tak není a jedná se o reimaginaci. Tedy o alternativní příběh, který se zčásti skládá z původního díla, ale děj se bude lišit. Zkrátka jde o novou vizi již známého díla. Podle Pieces Interactive budou ve hře zahrnuté známé postavy a témata z trilogie,ale příběh bude nový.

Scénárista, Herní doba, Herci a Druh hororu.

Scénář napsal Mikael Hedberg, scénárista her Soma, Amnesia: The Dark Descent a Amnesia: Rebirth. Studio slibuje psychologický příběh. Vývojáři se chtějí vrátit ke klasickému pojetí hororu a ne pouze k teroru, jak je to obvyklé u moderních hororů.
Hra vám má s jednou postavou zabrat 6 až 10 hodin, ale průchod s druhým protagonistou to bude přibližně na 20 hodin. Záleží však na vaši šikovnosti.
Dvou hlavních protagonistů se ujmou známí herci. Edvarda Carnby si zahraje David Harbour (Hellboy 2019, Stranger Things) a Emily Hartwood zase Jodie Comer (Free Guy). Herci nepropůjčí pouze hlas, ale také obličej.

Dva scénáře a Hratelnost

Stejně jako v původním díle z roku 1992 si můžete vybrat mezi Edwardem a Emily. Vývojáři doporučují si zahrát za obě postavy a dle jejich slov i věří, že to hráči budou chtít sami. Nemá se ale jednat o žádný propletený příběh dvou hlavních postav, ale pouze o alternativní příběh, kdy každá postava má mít odlišnou perspektivu, filmečky i úrovně a dle následujícího gameplay videa, které sem vložím, zřejmě i způsob řešení situací. Zahraní obou scénářů vám má pomoct porozumět celkovému ději.

Podle popisu autorů se opět má jednat o klasický survival horor. Řešit se bude převážně průzkum prostředí, odhalování tajemství a hádanky. Prostor dostanou i NPC, kteří mají na hráče reagovat různě podle toho, za jakou postavu budou hrát, viz gameplay video. Samozřejmě dojde i na boj s monstry. Proti nepřátelům zde máte jak střelné zbraně, tak i ty chladné pro boj z blízka. To ovšem vždy nebude stačit a nejlepší obranou bude i útěk a příšerám se prostě vyhnout. Akce zde však nebude tím hlavním a nejedná se o žádnou akční hru.

Hudba

Hudbu má na starosti Árni Bergur Zoëga a Jason Köhnen. Jason Köhnen sice začínal na metalu, ale podle jeho slov se nezařazuje do žádného hudebního stylu, což také dokazuje, že se podílel na založení několika dark jazzových projektů. Jazz je hlavním hudebním motivem pro nový Alone in the Dark.

Ukázka hudby

Design monster

Vzhled monster vytvářel Guy Davis. Ten kreslil komiksovou sérii B.P.R.D.( česky Ú.P.V.O.), která se odehrává ve světě Hellboy. V kreslení příšer není žádný nováček a je v nich opravdu dobrý. Jsem proto rád, že se chopil této role právě on.

Ukázka monster z komiksu Ú.P.V.O.

Demo

K dispozici je i demo, které zahrnuje prolog hry. Krátká hratelná ukázka sice nereprezentuje hru tak, jak vývojáři slibují, že hra bude vypadat, jelikož zde jen čteme a chodíme, ale má jít především o atmosféru a hudbu, popřípadě první setkání s nechutnými monstry. Pokud jste ještě nehráli a chcete si zkrátit čekání, tak určitě zkuste.

Nezbývá než čekat do zítřejšího vydání a doufat v nový a úspěšný návrat „otce“ survival hororů. Snad se vám hra bude líbit.


Přejít nahoru