Jak probíhal Comic-con Prague 2024 z mého pohledu

Na celý sobotní den jsem měl naplánovaných několik přednášek, což jsem jako každý rok dost podcenil a na všechny jsem se nedostal. Nicméně pojďme se podívat na můj den na Comic conu.

Filmy studia Ghibli

Studio Ghibli je známé svými úspěšnými filmy, které má ve většině případů na svědomí Hayao Myiazaki a jedná se například o filmy Můj soused Totoro, Princezna Mononoke, Zámek v oblacích a nejnovější film Chlapec a volavka, který jsme mohli vidět minulý rok v kinech. Na této přednášce, kterou uváděla Petra Z. jsme se mohli dozvědět zajímavosti, různé detaily, ale i proč se na filmy podívat.

Po přednášce jsem měl chvilku, než mi začne další a tak jsem se vydal nakouknout do sálu deskoherny a co vám budu povídat, zahlédl jsem tam novou hru MLEM: Vesmírná Agentura, kde hrajete za kočky, což jsem nemohl nechat bez povšimnutí a tak s pár lidmi, kteří se přidali na hraní nám člen Blackfire týmu vysvětlil pravidla a následně jsme se vydali na dobrodružství ve vesmíru. Dali jsme si dvě hry a já pak zjistil, že mám po některých přednáškách.

Následně jsem zamířil do sálu s videohrami, kde byla zastoupena arkádová, retro herní a pc scéna. Zároveň i závodní simulátory, taneční simulátory, VR, online gaming (CoD: Warzone, League of Legend apod.), stánek Nutrend, kde jste si mohli otestovat svou výdrž v držení Mjorniru nebo si zacvičit s trenérem a získat tak ceny nebo alespoň slevu na nákup u jejich stánku. Nechyběl tento rok ani stánek českého zastoupení Playstationu a tak jsem zavítal si zahrát Tekken 8.

Po remíze v Tekkenovi jsem se vydal na svou další přednášku Design a tvorba modelů pro 3D tisk, kterou uváděl Martin T., který se zaměřuje na tvorbu modelů z Hvězdné Brány, Star Treku a Predátora. Takže si doma můžete vytisknout například celou mateřskou loď Anubise, Jumper, město Atlantis, USS Enterprise, skládací shuriken predátora a další modely. Na letošním Comic conu měl i vystavené modely na, které jste mohli narazit před stánkem Cinemacity nebo se na pár z nich můžete podívat níže, či na profilu autora zde https://www.printables.com/cs/@Martin/models

původ: printables.com originální foto autora modelů

To anime je hra?! Přednáška, kam jsem zavítal aniž bych si předtím přečetl její popis. Bylo to zaměřené na vizuální novely, které zažívali boom kolem roku 2008 a jejich následné anime adaptace, kdy většina z nich nebyla přístupná publiku pod 18let, jelikož 75% tvorby bylo hentai. Moderátoři co přednášku uváděli měli jak mezi sebou, tak i s publikem skvělou chemii, doplňovali se a vytvořili tak spoustu vtipných momentů. Poukazovali na klišé, kde převahovala reinkarnace, ztráta vzpomínek nebo i nesmírná láska k hlavní postavě, v několika případech i yandere, což znamená kdy zamilovaná osoba je tak zaslepená, že odstraňuje všechny ostatní, kteří by chtěli mít s hlavní postavou nějaký vztah, ať už kamarádský nebo romantický.

Na závěr proběhl PragoCosplay moderovaný Alžbětou Trojanovou a Mikolášem Tučkem. Do finále se dostalo 12 soutěžících, kteří nám předvedli své ztvárnění postav z popkultury, ale i herní postavy. Mohli jste se i zapojit do hlasování divácké přízně pomocí oficiální aplikace Comic conu a hlasovat tak pro svého oblíbence, který si odnesl cenu zvlášť.

Původ: Tomáš Polák


Přejít nahoru