Kholat

Čím dražší hra, tím více od ní očekáváme a o to větší je naše zklamání pokud není očekávání naplněno. To je i případ hry Kholat, recenze jsou vlažné a hodnocení taktéž. Pokud bych si hru koupil za plnou cenu 475,- nebo dokonce na placce aktuálně za 999,- asi bych byl zklamán také. Naštěstí díky PS store můžeme nakupovat ve velkých slevách a naopak být příjemné překvapení, pokud si za pár korun vybereme hru, která je fajn. Já takhle narazil právě na Kholat, hororová mysteriózní adventura, odehrávající se hluboko v lesích a za 47,50 kč byla pro mě jasná volba.

V zimě roku 1959 se stala tragédie, známá jako zánik Ďatlovy výpravy. Skupina lidí se z tehdy neznámých příčin, uprostřed noci, sotva oblečení,  rozprchnou do okolí, kde následně všichni umírají. Jako většina záhad, tak i tato má řadu konspiračních teorii a díky této hře si jednu můžeme zahrát sami.

Začínáme příjezdem na vlakové nádraží, které je už samo o sobě zvláštní, nikde nikdo jen vy, pár budov a okolní lesy, do kterých máme namířeno. Prozkoumejte okolí a najdete cestu do lesa. Jak jednou do něj vstoupíte už není cesty zpět, dojděte do míst, kde leží ,,ono,, tábořiště a hra může začít. 

Jediné co obdržíte, je mapa se souřadnicemi, kompas a svítilna. Brzy vás opustí i denní světlo a ponoříte se do temné noci, která nikdy nekončí. Společnost vám bude dělat jen svit měsíce, vytí vlků, svištění větru, křupající sníh pod nohama a ještě něco, něco temného skrývající se všude kolem.

Prozkoumejte celou mapu za pomocí souřadnic, pokud na místo dorazíte, souřadnice se v mapě vyškrtne. Čím více budete pátrat, tím více nových souřadnic objevíte. Prohledejte všechny jeskyně, objevujte oltáře a různé relikvie,  posbírejte také všechny části deníku a odkryjte pravdu  o všem co se zde děje. Vždy když najdete část deníku, hra se uloží.

V každé části mapy najdete tábořiště, které slouží k uložení hry a rychlému cestování, to bude to potřeba, některá místa bude potřeba prohledat víckrát.

Moje oblíbené místo je srub 🙂

Ještě jedna rada, čím světleji si hru nastavíte, tím lehčí hra je. Při plném jasu, už nebudete ani potřebovat svítilnu. Já to měl ze začátku, tak jak doporučuje autor, ale prohledávat jeskyně bylo náročné, nešlo vidět ani půl metru před sebe. Rozhodnutí je na vás.

Hra nemá češtinu, ale k dohrání hry není potřeba. Platina zde taky chybí a dokonce jedna z trofejí je bugnutá.

Kdo se bojí, ten do lesa vyrazí, a svůj strach tím porazí.


Přejít nahoru