O čem jsou lednové PS Plus hry?

Sony před týdnem oznámila nové hry do měsíčního předplatného Playstation Plus, kde naleznete hned dvě velké hry jako je příběhovka Plague Tale: Requiem a akční brutální jízda Evil West. Pokud někdo tyto hry nezná a neví, jestli si je vyzkoušet, tak se vám je pokusím více přiblížit.
A co je na těchto dvou hrách pro české hráče tak skvělé? Obě hry mají český překlad ve formě titulků.

Plague Tale: Requiem

Plague Tale: Requiem navazuje na jeho předchůdce s podtitulem Innocence a odehrává se o půl roku později. Hlavní hrdinové Amicia a její mladší bratr Hugo si užívají svobody. Hugo má však v sobě stále něco prastarého. Něco, co přivádí na svět krysy rozsévající smrt. Dovolená dvou sourozenců tak nepotrvá moc dlouho, protože tahle pohroma nenechá na sebe moc dlouho čekat a z ničeho nic se znovu objeví krysy, které zničí vše, co jim dojde pod čumák. Sourozencům nezbývá nic jiného než se opět dát na útěk. Hugo má však neustále opakující se sen o neznámém ostrově. Ze snu vycítil, že onen ostrov by ho mohl vyléčit od jeho prokletí. Amicia se rozhodne tohle podivné místo najít a zachránit svého bratra od temnoty.

Requiem je daleko delší než jeho předchůdce. Přesněji vám hra zabere nějakých 17 hodin.
Příběh střídá tempo, kdy chvíli chodíte a odpočíváte od neustálého boje o život, abyste po pěti až deseti minutách čelili další smrtící hrozbě.
Očekávejte velice temný a emotivní příběh, který vás bude dost trýznit.

Graficky se hra posunula o level výš a kvalitou se snaží tvůrci přiblížit AAA produkci. I když je Plague Tale zaměřen především na příběh, tak oplývá i jednoduchou, ale přesto příjemnou hratelností. Amicia a Hugo jsou ještě děti a proto se zde budete především plížit a vyhýbat se nepřátelům. Stealth tu má velkou roli. Spolehnout se musíte na vaše alchymistické vybavení pro odlákání krys nebo vokajáků. Nechybí ani zbraně. Pro boj s nepřítelem máte prak s kameny a novinka je zde kuše. Amicia je sice slabá, ale i přesto se zabíjením nemá problém. Po předchozích událostech dostala mnohem více odvahy a zatímco v prvním díle padla po jedné ráně, tak zde dostanete v boji ještě šanci navíc, což evokuje její bojovnost a odvahu. Dojde také na vylepšení vašich dovedností a vybavení. Aby jste si druhý díl užily, tak je nutné znát předchozí. Pokud si nejste jistí, jestli vás hra bude bavit a druhý díl nechcete zkoušet kvuli spoilerům, můžete si stáhnout demo prvního dílu, které seženete na PS Store.
Plague Tale: Requiem je lineární hrou, kdy občas narazíte na lehce otevřené prostředí.

Evil West

Z dost zranitelné, ale přesto nebezpečné a odvážné dívky se přesuneme k lovcovi upírů, který je v boji jako doma. Jesse Rentier, obávaný lovec divokého západu, vyráží zastavit krvelačná monstra dříve, než stačí vyhubit lidstvo. Rod upírů D’Abano si je vědom nebezpečnosti lidí, kteří už nejsou tak slabí, jako před pár staletími. Technologie se stávají silnějšími než upírská magie. Proto se D’Abano rozhodnou vytvořit speciální druh upírů, které lidstvo nadobro smete ze světa.

Evil West je akční krvavá mlátička, při které si krásně odpočinete. Příběh zde samozřejmě důležitý a není vůbec špatný, jen není nijak složitý na pochopení. Hlavním tahákem je hratelnost, a té je zde opravdu hodně. Masakrování upírů budete provádět především pěkně ručně. Animace pohybů úderů a úskoků ve vás může evokovat podobnost se soft-rebootem God of War, kdy Evil West beru jako jeho o dost krvelačnějšího nevlastního bratra. Kromě pěstí se dočkáte i střelných zbraní. Nejedná se však o střílečku. Pušky, dynamity, revolvery a spousta dalšího tady samozřejmě slouží k zabíjení, ale nejčastěji je využijete k oslabení nepřátel nebo střílení do jejich slabých míst v určitém časovém rozmezí. Pomocí dovednostních bodů vylepšíte vaši postavu. Vylepšování je důležité a dost vám ulehčí práci. Obtížnost hry není nejvyšší, ale určitě musíte vynaložit nějakou snahu pro přežití. Kromě boje vás čeká také menší průzkum, kdy hledáte po lineární mapě skryté peníze. Za ně si vylepšíte vaše zbraně a vybavení. Různě po lokacích se nacházejí spisy, ze kterých zjistíte více o příběhu a postavách. Čteního je docela dost, čemuž pomáhá i bestiář a záznamy všech postav, které poznáte. Grafika hry je pěkná. Má sice přepálené barvy, ale ty jsem po pár hodinách vůbec nevnímal. Filmečky jsou nádherně zpracované a neomrzí se na ně dívat.


Přejít nahoru