Co je Metro Awakening? + Reakce na trailer

Před State of Play přišli insidéři s nepotvrzeným seznamem her, které se měly objevit na Sony prezentaci. Zmínka byla o novém traileru ke hře Silent Hill 2 remake, Death Stranding 2 nebo novém vydání hry Until Dawn. Mezi nimi však bylo i nové Metro s podtitulem Awakening. Za normálních okolností by hráči spíše jásali radostí, kdyby se k tomu nezařadila informace o VR titulu. Fanoušci tak zbytečně začali nadávat, aniž by vůbec věděli, o co půjde. Všichni mohou být naprosto v klidu, jelikož se nyní ví, jak to všechno skutečně bude.

„Metro Awakening“ je ve skutečnosti pouhým spin-offem. Na jeho vývoji se nepodílela 4A Games, tvůrci původní trilogie Metro (Metro 2033, Last Light a Exodus), ale společnost Vertigo Games, která se specializuje na virtuální tituly a je známá díky hrám jako je „Star Trek: Bridge Crew“, „After the Fall“ nebo „A Fisherman’s Tale“.
„Awakening“ je prequelem odehrávajícím se před prvním dílem, a tak se vrátíme zpět do tunelů metra. Hlavní postavou bude Serdar, lékař, který se vydává na nebezpečnou temnou cestu plnou monster, radiace, duchů a jiných smrtelných hrozeb, aby našel svou ženu a léky. Autor knižní série, Dmitrij Gluchovskij, opět přispěl k dílu tím, že se podílel na psaní příběhu.

Hratelnost bude typická pro Metro sérii, a tak můžete očekávat průzkum, tichý postup i akci. Díky virtuální realitě budete mnohem více vtáhnuti do děsivého prostředí plného nebezpečí, špíny a smrti.

A co se tedy děje ve 4A Games?
Chvíli po vydání hry Metro: Exodus bylo od studia potvrzeno, že se pracuje na dalším díle. K tomu se opět vyjádřili vývojáři i vydavatel Deep Silver, aby uklidnili zmatené fanoušky a ujistili je, že plnohodnotné Metro je stále ve vývoji a nemusí se bát.
Nové informace o pokračování však 4A Games nepřinesli.
Hra má vyjít ještě tento rok pro PlayStation VR2, Meta Quest 2 a 3 a PC VR.

Reakce na trailer

Trailer byl sice skromný, ale perfektně nastínil skvělou a děsivou atmosféru metra, tak jak ji známe z dílu 2033 nebo Last Light. Je škoda, že nemám VR, protože tohle je něco, co bych si jako fanoušek herního metra moc rád zahrál. Co na sérii bylo vždy skvělé, jsou detaily. Například takové přebíjení dvouhlavňové brokovnice, kdy po jednom výstřelu postava následně přebila a vytáhla pouze jeden náboj místo dvou, jak to známe z jiných her. Něco podobného vidíme i tady, když svou rukou nabijeme pistoli a z hlavně vyletí náboj. Ano, pro VR hry tohle není úplná novinka, ale stále jsem za tyto detaily rád.
Samozřejmě se dostane i na mutanty, i když jen na sekundu. Ti jsou v sérii děsiví především svou rychlostí a nejednou člověka dokáží potrápit a vyděsit. Díky virtuální realitě by tento strašidelný zážitek mohl mnohonásobně umocnit.
Rád bych, aby se budoucí čtvrtý díl opět vydal do tunelů, jelikož to bylo na sérii právě to nejlepší a dost se odlišovalo od jiných postapokalyptických her. Krásnou ukázkou je právě třetí díl s podtitulem Exodus. Ten se vydal ven, aby prozkoumal zbytek světa, ale prostředí a vše okolo se moc nelišilo od toho, co známe z jiných postapo titulů a navíc vše působilo dost genericky. Tunely metra nejsou totiž jen pouhou lokalitou, ale zároveň děsivý a živoucí svět, který dýchal a byl plný záhad i nevysvětlitelných jevů.


Přejít nahoru